Hangi Boya Nerede Kullanılır ?
Hangi Boya Nerede Kullanılır – Boya Çeşitleri
Hangi Boya Nerede Kullanılır – Ev veya ofis duvarlarınızı dış etkenlere karşı korumanın yanı sıra evinizi bambaşka bir atmosfere bürüyen. Özel duvar boyaları son yıllarda ev dekorasyonu trendleri arasında yer alıyor. Eski yıllarla kıyaslandığında günümüzde özel duvar boyaları daha farklı şekillerde uygulanabiliyor. Örnek vermek gerekirse duvarların alt ve üst kısımlarını uyum içerisinde olacak farklı renklere boyama. Odanın bir duvar yüzeyini farklı bir renk uygulamanın yanı sıra geometrik boya ve bant tekniği uygulamaları da dikkat çekiyor. Eğer sizde evinizin duvarlarına boya ve diğer yöntemlerle renk katmak istiyorsanız. Farklılığı Sevenler Duvar Dekorasyonu Trendleri yazımız tam size göre!
Hangi Boya Nerede Kullanılır – İster duvarları boyamak için trendlerden yararlanın. Veya amacınız duvarlarınızı korumak ve alanı daha temiz göstermek için boyamak olsun. Ancak sadece boya çeşitleri hakkında bilgi sahibi olarak sağlıklı bir uygulama yapabilirsiniz. Evet çünkü seçtiğiniz boyanın hayalinizdeki sonucu verebilmesi için duvarınızın özelliklerinin ve tipinin önemi büyüktür. Yani fiyatı daha ucuz olduğu için satın aldığınız boya, sizin duvarınıza uygun olmayabilir. Ve bu arada ev boyama süreci öncesinde aklınıza takılan Ev boyası ne kadar tutar. Sorusunun cevabının da seçtiğiniz boya türüne çeşidine ve miktarına göre farklılık gösterebileceğini yeri gelmişken belirtelim. Buna konuya ek olarak “boya” dendiğinde aklınıza ilk olarak duvar boyaları gelse de farklı alanlarda kullanılan boya çeşitleri de mevcut. Evet şimdi, bu doğrultuda boya çeşitleri, kullanım alanları ve özellikleri hakkındaki detaylarını paylaşalım sizinle.
Su Bazlı ve Sentetik Boya Nedir
Hangi Boya Nerede Kullanılır – Boya grupları, boyanın içerisine koyulan incelticiye göre sınıflandırılabilir. Ürünler; içeriğinde inceltici olarak su kullanılıyorsa su bazlı boya, sentetik tinerler kullanılıyorsa sentetik boya olarak adlandırılır.
Parlaklıklarına Göre Boyaların Özellikleri Nedir
Hangi Boya Nerede Kullanılır – Bazı tür boyaların parlak, bazılarının ise daha mat olduğunu fark etmişsinizdir. Boya renklerinin sunduğu bu ayrımı belirgin bir şekilde kılmak için boya markaları ürünlerini kategorize ederler. Bazı boya markalarda ise ara kategoriler bulunabilir ya da isimlerde farklılıklar görülebilir. Mat Boyalar: Duvar yüzeyindeki kusurları gizlemeye yardımcı olur. Mat olduklarından dolayı duvar üzerinde yansıma oluşturmazlar. İpeksi Mat Boyalar: Mat ve yarı mat arasında, ipeksi bir matlık sunması nedeniyle bu isim verilmiştir. Çok kolay temizlenebilir. Bu nedenle salonlarda, oturma odaları gibi yoğun şekilde kullanılan alanlarda uygulanabilir. Yarı Mat Boyalar: Halk arasında saten boyalar olarak bilinmektedir. Çok kolay temizlenebilir. Ve diğer mat boyalara göre yansıtma etkileri daha da fazladır. Parlak Boyalar: Çok parlak bir görünümü vardır, Yüzeydeki kusurları belli edebilir. Genellikle mutfaklarda, kemer, kapı gibi alanlarda kullanılır. Yarı Parlak Boyalar: Parlaklık oranları ve de dolayısıyla yüzeydeki yansıtma etkileri parlak boyalara göre daha az olan çeşittir.
Boya Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir
Boya çeşitlerinin isimleri ve özellikleri hakkında birlikte detaylara bakalım. İç Cephe Boyaları Hangi Boya Nerede Kullanılır – Evlerinizin tavan ve duvar yüzeylerini boyarken kullandığınız boyalardır. Ev boyasının seçimini yaparken boyaların özellikleri doğrultusunda karar vermelisiniz. Astar Boya: Yüzeye uygulanan boya çeşidinin duvara daha iyi tutunmasını ve kalıcılığının artmasını sağlar. Astar boya, boya uygulaması öncesinde, duvarın yüzeyine en altına uygulanır. Saten Boya: Çok uzun yıllar dayanıklı olan, yarı mat boya türüdür. Saten boyaların duvarda hoş durması için duvar yüzeyinin pürüzsüz olması gerekir. Silinerek temizlenebilir. Akrilik Boya: Su bazlı boyalardır ve plastik boya olarak da bilinir. Çok hızlı bir şekilde kurur ve uygulama sırasında diğer boyalara göre çok daha az koku ve rahatsızlık verir. Yağlı Boya: Solvent bazlı boyalar olarak da bilinir. Çok parlak bir yapısı vardır. Kokusu çok fazla ağır olduğundan yağlı boya uygulanmış evler yeterli oranda havalandırılmalıdır. Duvar boyası olarak kullanılma oranları çok azdır. İnsan sağlığına ve çevreye zararlıdır.
Dış Cephe Boyaları
Hangi Boya Nerede Kullanılır – Binaların dış yüzeyin dekoratif kılmak ve korumak için kullanılan boyalardır. Akrilik Boya: İç cephe için çok kullanışlı bir boya türü olsa da. Akrilik boyalar, su itme özelliği olmadığı için dış cephelerde pek kullanışlı değildir. Silikonlu Boya: Su itme özelliği olan silikonlu boyaların yüzeyde kabarma gibi problemleri yoktur. Bu sebeple uzun süre kullanılabilir. Grenli Boya: Binanın dış cephe yüzeyinde dalgalanmalar varsa bu boya türü idealdir. Kabartmalı, dokuluya bir dış cephe görüntüsü sunar. Elastik Boya: Eğer bina yeni yapılmışsa zaman içerisinde yaşanabilecek “bina oturması” durumu nedeniyle oluşabilecek çatlakları engellemek için kullanılan boya türüdür.
Ahşap Yüzey Boyaları
Hangi Boya Nerede Kullanılır – Ahşap yüzeylerine renk değişikliği, dekorasyon ya da bakım yapmak için kullanılan boya çeşitleridir. Akrilik Boya: Su bazlı akrilik boya, ahşap yüzeyleri boyamak için de uygulanır. Yağlı Boya: Evde bulunan ahşap eşyanın yüzeylerini boyanabileceği bir boya türü de yağlı boyadır. Fakat kokusunun çok ağır olduğunu hatırlatmakta fayda var. Hobi Boyaları: Kullanıldığı eşya yüzeyinin havasını değiştirirken güzel zaman geçirilmesini de sağlar. Vernikler: Ahşabın dış etkenlerden korunmasını ve daha şık görünmesini sağlar. Şeffaf veya renkli seçenekleri mevcuttur. Ev dekorasyonuna uygun seçim yapılmasını kolaylaştırır.
Metal Yüzey Boyaları
Hangi Boya Nerede Kullanılır – Pencere demirlerini, evinizin içerisindeki metal borular… Metal yüzey boya türleri, bu alanları boyayıp daha şık ve modern hale getirmenize olanak verir. Akrilik Boya: Çok hızlı kuruması ve koku yapmaması nedeniyle özellikle iç mekândaki metal yüzey boyanmasında kullanılır. Yağlı Boya: Yağlı boyalar metal yüzeyde en çok kullanılan boya türüdür. Çok yoğun kokusu nedeniyle açık havadaki metaller üzerinde daha çok tercih edilir. Selülozik Boya: Selülozik Boyalar genellikle boya tabancasıyla uygulanan sanayi tipi boyadır. Çok hızlı kurur, ama zor bulunmasından ve çok aşırı koku yaymasından dolayı dış mekanda kullanımı tercih edilir. Bu içerikte doğru boyayı seçerek hayalinizdeki şıklıkta bir eve sahip olmanız için size ipucular sunmaya çalıştık. Umarız size faydalı bir makale olmuştur.
Ergün dekorasyon Profesyonel Dekorasyon ve Tasarım Uzmanı
Başlıca Hizmetlerimiz: Boya Badana, Dekoratif Boya, Efekt Boya, Sedef Boya, Brüt Beton Görünümlü Sıva, Dekoratif Pamuk Duvar Kaplama, Duvar Kağıdı, Alçı Boya , Özel Fonksiyonel Boyalar, Su Yalıtımı, Ses Yalıtımı, İç & Dış Cephe Isı Yalıtımı, Mantolama, Uygulamaları Hizmeti Sunmaktayız. Hızlı, Güvenilir, Profesyonel, İşinin Uzmanı, ergundekorasyon.com Hızlı İletişim 0536 580 33 91 İşinizi Şansa Bırakmayın Uzmanına Yaptırın
Rengini Bul İle Kendinize En uygun rengi bulun.
Bir yanıt yazın