Önceden Boyanmış Duvarlara alçı Çekilir mi? Eski Dairelere Alçı Çekme

Aralık 16, 2021 Ergün Dekorasyon 5 yorum

Önceden Boyanmış Duvarlara alçı Çekilir mi? Eski Dairelere Alçı Çekme

Eski Boyalı Duvarlara Alçı Nasıl Yapılır 

 Önceden Boyanmış Duvarlara Alçı Nasıl Yapılır, Eski Dairelere Alçı Nasıl çekilir, Eski Dairelere Alçı Çekme avantajı varmı.

Eski bir eviniz varsa, evinizin Havasını değiştirmek istiyorsanız veya yeni bir ev Aldınız ve eviniz çok eski ise evinize komple alçı yaptırmak mantıklı bir fikir olabilir. Eski boyalı duvar yüzeylerinde eski boyalar olduğu için direk olarak alçı uygulaması yapılamaz. Boyalı duvara alçı uygulayabilmek için bazı yapılması gereken işlemler vardır.

Bu işlemleri nasıl yapılacağını ve hangi adımları izlemeniz gerektiğini size yazımızda bahsedeceğiz.

İlk Aşama: Duvarları Tırtıklamak.

Öncelikle duvar yüzeyini uygulamaya hazır hale getirmek için ıspatula, çekiç, ve darbeli matkap yardımı ile tırtıklayarak duvar yüzeyinde gözenekler açılmalıdır.

Bu işlem eğer yapılmazsa direk olarak boyanın üzerine alçı çekilirse çok kısa bir süre sonra duvar kabarmaya dökülmeye başlayacaktır.  Bu işlemi yapmanın amacı yüzeye uygulanan alçının daha iyi tutunmasını sağlamaktır. Kazıma işlemi tamamlandıktan sonra duvarların tozu iyice alınır hafif ıslatarak tozu almak daha faydalı olabilir. İlk işlemler tamamlandıktan sonra ikinci işleme geçilebilinir.

 

Brüt beton astarı uygulanmış duvar

İkinci Aşama :Duvar Yüzeyine Brüt Beton Astarı Uygulanması

Eski boyalı Duvarlara Alçı Nasıl Yapılır yazımızda ki İkinci işlem ise tüm alçı uygulanacak yüzeylere brüt beton astarı uygulanmasıdır. Brüt beton astarı, parlak yüzeylere uygulandığı zaman kum taneleri gibi tırtıklar bırakarak parlak zemine, boya üstüne fayans üstüne yapılan alçının zemine tutunmasını sağlar.. Eski ve boyalı yüzeylerde mutlaka yapılmalıdır. Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışamaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir. Birinci ve ikinci işlemler yapılmadan bir sonraki işleme kesinlikle geçilmemelidir.https://www.high-endrolex.com/44

Brüt Beton Astarı Nasıl Ayarlanır ve Uygulanır

Brüt beton astarını uygulaya bilmek için ihtiyaç olan malzemeler.

  1. Bir Adet Büyük Boş Kova
  2. Bir Adet Küçük Boş Kova
  3. Bir Adet 20,lik Rulo
  4. Bir Adet 3,No Kestirme Fırçası
  5. Bir Adet Boya Sırığı
  6. Bir Adet Maket Bıçağı
  7. Yerler Uygun Değilse, Yerler İçin Koruma Brandası
  8. Yerler İçin Maskeleme Bandı
  9. Yeteri Miktarda Brüt Beton Astarı

İşe ilk olarak yerleri koruma brandası ile kaplamakla başlanmalıdır. Eski boyalı Duvarlara Alçı Nasıl Yapılır Tüm zemin açık kalmayacak bir şekilde naylon branda ile kaplanmalıdır. Naylon branda zemin ölçülerine uygun bir şekilde kesilmeli ve tüm zemine serildikten sonra uçları maskeleme bandı ile bantlanmalıdır. Astar uygulanacak mekanda Klima, Petek, ve duvarda sabit aksesuar var ise bunlarda kaplanarak koruma altına alınmalıdır. Astar uygulaması esnasında batmaması için Kapı ve Pvc pervazları da maskeleme bandı ile kaplanmalıdır. Mekan uygulamaya uygun hale getirildikten sonra artık uygulamaya başlanmalıdır.

Brüt Beton Astarı Nasıl İnceltilir ve Uygulanır

Brüt beton astarı aldığınız markanın inceltme oranına göre su ile inceltilir. Su katılan brüt beton astarı homojen bir kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Karıştırma işlemi tamamlandıktan astar yüzeye dış cephe rulosu ile TEK kat uygulanır. Uygulama sırasında brüt beton astarı belirli arlıklarla karıştırılmalıdır. Uygulama tamamlandıktan sonra bir sonraki işleme geçmeden astarın kuruması için bir süre ara verilmelidir. Sonra ise üçüncü işleme başlanmalı üçüncü işlem ise duvar yüzeyini çatlamalara karşı daha dayanıklı hele getirmek için File Uygulamasıdır. Eski boyalı Duvarlara Alçı Nasıl Yapılır yazımızda diğer aşamaya geçiyoruz

Üçüncü aşama: File Duvara Nasıl Uygulanır ?

Bu aşama pek tercih edilen bir uygulama olmasada Eski boyalı Duvarlara Alçı Nasıl Yapılır yazımızda öneriyoruz. File duvara en sağlam kalekim ile uygulanır ama sıva alçı ile de uygulama yapıla bilinir. Duvar yüzeyine çekilen sıva harcının üzerine uygun ölçülere göre file kesilir ve harcın üzerine ıspatula ve çelik mala yardımı ile yapıştırılır. Filenin üzeri file gözükmeyecek şekilde sıva harcı uygulanır. File bir birinin üzerine 10-15 santim geçecek şekilde uygulanır ve file uygulaması tek kat uygulanır. File duvar yüzeyinde koruma kalkanı görevi yapar ve duvarda oluşabilecek çatlamaları ve kabarmaları büyük ölçüde engeller. File uygulanmaya duvarlar çok çabuk çatlama yaparlar onun için file uygulaması duvar için zorunlu bir ihtiyaçtır. File işlemi bittikten sonra artık alçı uygulamasına geçilebilinir.

Dördüncü aşama: Köşebent Takılması

Eski Boyalı Duvarlara Alçı Çekme işlemi yaparken duvarları alçıya hazırlarken mutlaka duvar köşelerine kolon köşelerine xi, pencere ve kapı köşelerine Köşebent takılmalıdır. Köşebent kölelerin daha düzgün olmasını sağlar, Köşebent takarken, köşelere her iki taraftan alçı sürülür alçı kalınlığı min 2 cm olmalıdır. Köşeye alçı sürüldükten sonra köşebenti alçının üzerine hafifçe konur, terazili mastara yardımıyla hafifçe bastırarak teraziye ve mastara getirilmesi sağlanır.

Son Aşama :Alçı Nasıl Yapılır ?

Alçı nasıl yapılır, boş bir kovaya yarısına dolacak şekilde su doldurulur. Yarım su dolu olan kovanın içine su gözükmeyecek şekilde alçı dökülür. Alçının dinlenmesi için 3-4 dakika bekletilir ve sonra alçı mikseri yada bir tahta parçası yardımı ile karıştırılır. Karıştırma işlemi tamamlanan alçı uygulamaya artık hazırdır. Alçı küreyi ve alçı malası yardımı ile yüzeye uygulanır. Alçı yüzeye bağlı olarak standart olarak 3 kat uygulanır. Birinci kat kaba alçı olarak bilinen Sıva Alçısı yamuk olan duvarları düzeltmesi ve köşelerin düzeltilmesi için uygulanır , İkinci kat alçı ise Sıva ve Saten karışımı alçılarını karıştırılıp saten alçıya hazır edilmesi için uygulanır burda kullanılan sıva açısının 4/1 kadar saten alçı eklenir , Üçüncü kat ise sadece Saten Alçı uygulanır, Saten Alçı son aşamadır ve oldukça düzgün ve parlak olması gerekmektedir,Saten Alçı yapılırken duvar dipleri sünger ile düzgünleştirilmelidir.

Özet: Bu yazımızda Önceden Boyanmış Duvarlara alçı Çekilir mi? Eski Dairelere Alçı Çekme ve Alçı Nasıl Yapılır gibi konulara değindik.

5 Comments

  • M.ali
    Haziran 1, 2022

    Toprak sıvalı köy evinde toprak üzerine alçı uygulayabilirmiyiz

    Reply
    • Boya ustası
      Haziran 1, 2022

      Fileli alçı çekillerek alçı sıva uygulanması yapılabilir.
      İLK olarak 1 kat alçı çekilir kuruduktan sonra fileli alçı yapılıp saten çekilir.

      Reply
  • Dilek Işkın
    Ekim 24, 2022

    İyi akşamlar
    Kara sıva üzerine boya yapılmış bir eve yeni taşınacağız. 3+1 110m2 ev. Temiz boyalı. Alçı sıva yaptırıp su bazlı silikon boya tercih etmek istiyoruz. Bize maliyeti ne kadar olur? Filli boya Andezit 40 kullanmak istiyoruz

    Reply

Bir yanıt yazın

Hemen AraWhatsApp